Zavařování může být snadné! Jak na to?

Zavařování je skvělý způsob, jak konzervovat velké množství potravin. Pomalu ale jistě přichází léto, porostou maliny, borůvky, jablka, hrušky, houby, okurky, rajčata a mnoho dalších pochutin, které můžete zavařit. Připravte se na zavařovací sezónu, díky našemu návodu zjistíte, že zavařování je vlastně hračka!

Klasický postup může zklamat 

Možná se i vám při slově zavařování zježí vlasy hrůzou, protože si vzpomenete, jak zdlouhavé a namáhavé to bylo. Při klasickém postupu je třeba na jednom místě připravit suroviny (omýt a nakájet je, případně rozmixovat), připravit velký hrnec na zavařování, menší na chlazení, nachystat sklenice atd. Takový postup jisto jistě hodně zaneřádí kuchyni a to ještě nemáte vyhráno. Nejdůležitější je správně určit poměr přísad, dobře sklenice uzavřít a především hlídat konstantní teplotu. Stačí i malá chybička, konzervace nebude úplně dokonalá a všechna vaše snaha přijde v niveč, protože se marmelády či kompoty zkazí.

Jeden přístroj stačí!

Pokud se tomu chcete vyvarovat a zvládnout vše rychle a snadno, potom je tu i pro vás revoluční kuchyňský pomocník Thermomix® TM5. S ním je zavařování až triviálně jednoduché.

Posuďte sama: Recept na malinovou marmeládu

  1. Maliny omyjte a vložte do mixovací nádoby.
  2. Přístroj zapněte na mixování na stupeň 5 a mixujte 5 vteřin.
  3. Přidejte želírovací cukr 1:1, případně v poměru 2:1.
  4. Zapněte vaření – rychlost 2/100°C a vařte 14 minut (při poměru 2:1 postačí vařit 13 min./100°C/rychlost 2).
  5. Vzniklou hustou hmotu naplňte do sklenic, pečlivě je uzavřete, otočte sklenice na víčko a nechte vychladit.

Nemusíte tedy špinit hordy nádobí ani se starat o udržení konstantní teploty. Stačí jen robota správně nastavit a počkat na zvukový signál. Uspoříte i čas – hotovo budete mít do 20 minut.

Jakou variantu si zvolíte vy?

Related posts