Vyberte si správný materiál pro váš kuchyňský dřez

Výběr materiálu pro váš kuchyňský dřez je důležitým parametrem při výběru vybavení kuchyně. Má podstatný vliv nejen na funkčnost, ale také na odolnost a celkový vzhled. Pojďme se podívat na nejpoužívanější materiály. 

Granitový dřez

V poslední době je granitový dřez stále oblíbenější varianta, která směle konkuruje nerezu. Luxusní vzhled umělého kamene, bytelnost a odolnost vůči nárazu, to jsou asi největší priority tohoto materiálu. Ale ještě jednu výhodu bychom rádi uvedli – tento materiál je mnohem tišší, než nerez. Náraz hrnce prostě neuslyšíte, granit jej utlumí. A z čeho je granitový dřez vlastně vyrobený? Na jeho základ se používá žula a křemen, ty tvoří zhruba 80 procent jeho objemu, zbytek obstarají pojiva a barviva. 

Nerezový dřez

Nerez je materiál, který představuje jistotu a zaručenou kvalitu. Při tloušťce materiálu alespoň 1 milimetr máte zajištěno, že se dřez nehne ani v případě, že vám nechtěně upadne hrnec. Stejně tak máte v případě této tloušťky materiálu zajištěno, že bude upevněna i baterie. Nerezový dřez potřebné tloušťky je pevný, stabilní a odolný vůči nárazu i chemikáliím. Mezi jeho největší výhody patří také stálobarevnost a výborná a praktická údržba. 

Tectonitový dřez

Hit posledních let, o kterém jistě ještě hodně uslyšíme. Tectonite je materiál, který je vyrobený z pryskyřic, skelného vlákna a dalších kompozitů. Jeho výhodou je, že je stoprocentně recyklovatelný. Co se vlastností týče, jistě oceníte především jeho lehkost a pevnost. Tento dřez odolá vysokým teplotám i případným nárazům nádobí. Na rozdíl od nerezu jej nemusíte nijak leštit, aby byl krásný. Zatím je jeho nevýhodou to, že je barevně vyvedena pouze svrchní vrstva, při hlubokých šrámech tak zůstává uvnitř bílý. 

Materiál kuchyňského dřezu určuje pohodlí při vaření, ale také krásu a noblesu vaší kuchyně. Už máte vybráno?

Related posts